resto van harte

Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte stopt na zeven jaar in Zwolle

Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte stopt na zeven jaar in Zwolle. Er is niet genoeg geld om het initiatief voort te zetten. Vrijdag nemen de vrijwilligers afscheid met een buurtbarbecue. 

Resto VanHarte is een landelijke keten van buurtrestaurants. Vrijwilligers bereiden betaalbare maaltijden onder leiding van een kok die in dienst is van Resto VanHarte. Iedereen mag aanschuiven. Het achterliggende doel is om vooral mensen met weinig sociale contacten te bereiken. In Zwolle was Resto VanHarte eerst in wijkcentrum De Terp (Dieze) gevestigd, en verhuisde later naar De Enk in Assendorp.

Volgens horecamanager Joris de Boer heeft Resto VanHarte landelijk tussen de 50 en 60 restaurants. ,,Per stad is het belangrijk dat je je eigen financiële middelen binnenhaalt. Dat kan op verschillende manieren. Meestal is de gemeente een belangrijke partner, maar ook wordt een beroep gedaan op fondsen, het bedrijfsleven en sponsoren.” De eerste jaren draaide de Zwolse vestiging met behulp van lokaal geld, later lukte dat niet meer en sprong de landelijke organisatie financieel bij. Uiteindelijk is nu besloten de stekker eruit te trekken.

Optredens

Ook het bezoek aan het buurtrestaurant was wisselend. De Boer spreekt over gemiddeld zo’n dertig gasten bij de wekelijkse restaurantavonden. ,,Maar met name in de wintermaanden was het eigenlijk te rustig.” De speciale thema-avonden met optredens of lezingen werden wel drukker bezocht. Ook organiseerde het buurtrestaurant jaarlijks een barbecue. De Boer was geruime tijd verbonden aan het Zwolse restaurant. ,,Het is natuurlijk heel jammer dat het stopt. Zowel voor de gasten als de vrijwilligers die erbij betrokken waren. Met name voor de vaste gasten valt er nu wel wat weg.”